Wie zijn wij

Scheiden en Mediation is de specialist in scheidingshulpverlening aan ouders en kinderen en mediation bij scheiding. Met onze hulpverlening willen wij de emotionele impact voor ouders en kinderen die in een scheiding betrokken raken zoveel mogelijk beperken. Ons doel is om in het proces van de scheiding en in het leven na een scheiding direct de juiste en passende hulp in te zetten, om te voorkomen dat problemen zich ontwikkelen, opstapelen of verergeren. We beschikken over specialistische kennis, expertise en een groot netwerk.

Mediation wordt ingezet voor particulieren die hun scheiding goed willen regelen. De kosten zijn voor eigen rekening, eventueel grotendeels vergoed via een toevoeging van de Raad voor rechtsbijstand wanneer het inkomen onder de door de overheid gestelde norm valt. Wij hebben veel ervaring met het begeleiden van communicatie tussen ex-partners, ook wanneer dit erg moeizaam gaat. Hierbij kunnen wij ook EFM – Emotionally Focused Mediation inzetten. In goede afstemming stellen wij een ouderschapsplan op maat met u op, of passen een bestaand ouderschapsplan aan.

Voor onze scheidingshulpverlening die onder jeugdhulp valt, hebben we géén wachtlijst. Na verwijzing door een (huis)arts, de jeugdconsulent of het sociale team van de gemeente, de rechtbank, de jeugdbescherming, medisch specialisten of andere verwijzers wordt onze hulpverlening vergoed. We bieden verschillende trajecten aan, zoals Ouderschap Blijft, Parallel Solo Ouderschap, de SCHIP-aanpak en Begeleide omgang. We zijn gespecialiseerd in het behandelen en ondersteunen van kinderen die met een scheiding leven, via interventies zoals de Kind-vertegenwoordiging, ACT4Kids of Emotionally Focused Therapy (EFT).

Ons werkgebied ligt in de regio Gelderland – Achterhoek. We zijn voor jeugdhulp gecontracteerd binnen het SDA en zorgregio MIJOV, in Centraal Gelderland specifiek voor begeleide omgang. Ons hoofdkantoor zetelt in Zutphen, we hebben een tweede gesprekslocatie in Ruurlo, een omgangshuis in Vorden en vanaf september een eigen locatie voor begeleide omgang in Zevenaar.

Act4Kids

ACT4Kids therapie – leren omgaan met vervelende ervaringen

Kinderen en jongeren in een scheidingssituatie krijgen veel op hun bord. Spanningen in het gezin en soms ook een verdeelde loyaliteit leggen een druk op kinderen. ACT4Kids-therapie helpt kinderen om op een flexibele manier om te gaan met obstakels in het leven. Dit biedt hen een extra steun in een periode waarin een groot beroep wordt gedaan op hun veerkracht en psychologische flexibiliteit.

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy en ACT4Kids is gedragstherapie speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren om te leren omgaan met vervelende ervaringen. Bij deze ervaringen zijn er vervelende gedachten en gevoelens waardoor ze niet lekker in hun vel zitten. Het ene kind reageert hierop met teruggetrokken gedrag, het andere kind juist met boosheid en opstandigheid. ACT4Kids kan worden ingezet bij kinderen en jongeren die met zichzelf en hun emoties worstelen. Hierbij kan worden gedacht aan kinderen en jongeren met een laag zelfbeeld, gevoelens van (faal)angst, stemmingsklachten, motivatieproblemen en boos of opstandig gedrag, ongeacht of hier een stoornis aan ten grondslag ligt. Kinderen krijgen vaardigheden aangeleerd om onbevangen en nieuwsgierig te kunnen blijven en niet gevangen te raken in hun gedachten en gevoelens. De methodiek sluit optimaal aan bij de psychologische en neurologische ontwikkelingen van kinderen en jongeren en past binnen hun belevingswereld.

Het fundament van ACT is het accepteren van vervelende gedachten en gevoelens in plaats van die te ontkennen of ermee in gevecht te gaan. Als deze gevoelens een plaats krijgen en er mogen zijn, nemen de negatieve gedachten niet meer de leiding door een automatische reactie als uitstellen, vermijden en/of piekeren in gang te zetten. Als we onze gedachten en gevoelens kunnen toelaten zonder er automatisch op te reageren, ontstaat er ruimte om voor ander gedrag te kiezen. Het gaat hierbij niet om anders te leren denken, maar kinderen en jongeren te leren hoe ze anders met hun gedachten en gevoelens om kunnen gaan.

Ex-partners tijdens vechtscheiding: ’De kinderen krijgt hij niet mee op vakantie

Ex-partners tijdens vechtscheiding: ’De kinderen krijgt hij niet mee op vakantie’

Ex-partners tijdens vechtscheiding: ’De kinderen krijgt hij niet mee op vakantie’

Ex-partners gunnen elkaar na het mislukken van hun huwelijk soms het licht in de ogen niet. Zomaar een voorbeeld uit de praktijk van relatietherapeute Tineke Rodenburg uit Kortenhoef. Ze helpt oud-geliefden een vechtscheiding te voorkomen of stoppen.

,,Ik ben woedend en volkomen verbijsterd door wat me nu weer is overkomen”, zegt Ella. ,,Wat denk je? Koos heeft besloten dit jaar met de kinderen naar zo’n duur resort te gaan, all inclusive nota bene! Jarenlang moesten we zo nodig, tegen mijn zin, kamperen tot we erbij neervielen. Niks luxe, maar afzien. Hij is nog niet koud met die vrouw of ja hoor, nu kan het opeens allemaal wel.”

Bedriegen

,,Eerst krijgt hij het voor elkaar om mij jarenlang te bedriegen en nu blijkt zijn zogenaamde liefde voor de natuur ook al een leugen. Ik was het kennelijk niet waard om eerlijk tegen te zijn. Ik heb de mediation onmiddellijk stopgezet. De kinderen krijgt hij niet mee naar zo’n idioot vakantieoord. Ik weet even niet hoe ik verder moet…”

Als het vertrouwen in het huwelijk is geschonden, is het ook moeilijk tijdens de echtscheidingsprocedure op goede voet te blijven met de ex-partner, legt Tineke Rodenburg uit. ,,’Als je me jarenlang hebt belazerd, waarom zou ik je dan nu wel vertrouwen’, is de gedachte.”

Aan de kant gezet

Ella uit het praktijkvoorbeeld: ,,Ik waande mij veilig, maar niets bleek minder waar. Zonder dat ik er iets over te zeggen had heeft mijn ex-partner mij aan de kant gezet en bedrogen. Dat raakt aan mijn rechtvaardigheidsgevoel.”

,,Jarenlang heb ik mijn best gedaan me te voegen naar zijn wens te willen kamperen en werd met mijn wensen geen rekening gehouden. Het is allemaal voor niets geweest. Mijn toekomst is een zwart gat geworden.”

SCHIP-aanpak in Noordhollands Dagblad

Houd je huwelijk fit: ’Hoe gaat het met de seks in jullie relatie?’

Houd je huwelijk fit: ’Hoe gaat het met de seks in jullie relatie?’
Tineke Rodenburg: ,,Seks komt niet uit de lucht vallen.”

Geen ouder wil een vechtscheiding. Want het kind is de dupe en gaat vaak gebukt onder slechte schoolprestaties, eet- en slaapproblemen en onhandelbaar gedrag. Therapeute Tineke Rodenburg uit Kortenhoef begeleidt stellen die in scheiding liggen. ,,Door samen te rouwen over het verlies van de verloren relatie, kunnen mensen weer verder met hun leven. Maar dan als ’partners in ouderschap’.”

Rodenburg helpt ook stellen bij wie de relatie in zwaar weer verkeert. Hoe houd je je huwelijk fit? Standaard vraag is: ’Hoe gaat het met de seks binnen jullie relatie?’

Kenmerkend binnen langdurige relaties waarin de behoefte aan seks afneemt of verandert, is dat de partners er eerst nog met elkaar over spreken, vertelt de therapeute. ,,Hoewel beiden serieus van plan zijn ’het’ binnenkort weer eens te gaan doen is de tragiek dat dit niet zelden bij intentieverklaringen blijft. En geleidelijk verdwijnt het onderwerp seks uit beeld.”

Lees meer over vechtscheidingen:

Dat is hét moment dat alle alarmbellen moeten afgaan, zegt ze. ,,Want dan ontstaat er onbewust een ’openstaande vacature’ en komt de relatie in gevaarlijk vaarwater. Want, hoe klassiek, juist in deze fase kan vanuit onverwachte hoek ineens die aantrekkelijke mevrouw of meneer door het beeld wandelen. Met een lach die een prettige sensatie in je losmaakt.”

Wake-up call

Het zou een ’wake-up call’ moeten zijn, zegt Rodenburg. ,,Je zou meteen een tafeltje in je favoriete restaurant moeten reserveren en het bespreekbaar moeten maken. Vertel wat je voelde en dat je samen aan je relatie wilt werken. Maar dat gebeurt meestal niet. Uit angst voor de reactie van de ander. Of omdat je gelooft dat je het wel in de hand houdt. Dat het van tijdelijke aard is. En voor je het weet beland je in een affaire.”

Partners moeten ’aan de bak’, vindt Rodenburg. Het is volgens haar een utopie dat je voor een vrijpartij per se allebei in de ’mood’ moet zijn. ,,Dan kun je wachten tot Sint Juttemis. Ga maar gewoon beginnen. Dat zeggen mijn man en ik ook tegen elkaar: ’Hé, we gaan er weer eens werk van maken’”, vertelt ze openhartig. ,,Seks komt niet uit de lucht vallen, je moet er wat voor doen. Dan komt de zin meestal vanzelf. We leggen het initiatief vaak bij de ander neer, maar je moet ook zelf je best doen om opgewonden te raken. Praten over seks bevordert ook de zin.”

Het verhaal van een ex-partner

Tineke Rodenburg gelooft niet in de aanpak: ’eerst maar eens rustig strelen, dan masseren en in week drie misschien vrijen’.

Fietsen

Hup actie; dat is volgens haar de beste methode voor stellen bij wie de seks op een laag pitje staat. „Stel, je hebt een tijd niet gefietst. Dat betekent niet dat je het bent verleerd. Zou het helpen als je eerst een week rustig met de fiets aan je hand loopt, in week twee steppend op je pedaal ’fietst’ om vervolgens pas in week drie daadwerkelijk te gaan fietsen?”

SCHIP-aanpak in Noordhollands Dagblad

Houd je huwelijk fit: ’Hoe gaat het met de seks in jullie relatie?’

Houd je huwelijk fit: ’Hoe gaat het met de seks in jullie relatie?’
Tineke Rodenburg: ,,Seks komt niet uit de lucht vallen.”

Geen ouder wil een vechtscheiding. Want het kind is de dupe en gaat vaak gebukt onder slechte schoolprestaties, eet- en slaapproblemen en onhandelbaar gedrag. Therapeute Tineke Rodenburg uit Kortenhoef begeleidt stellen die in scheiding liggen. ,,Door samen te rouwen over het verlies van de verloren relatie, kunnen mensen weer verder met hun leven. Maar dan als ’partners in ouderschap’.”

Rodenburg helpt ook stellen bij wie de relatie in zwaar weer verkeert. Hoe houd je je huwelijk fit? Standaard vraag is: ’Hoe gaat het met de seks binnen jullie relatie?’

Kenmerkend binnen langdurige relaties waarin de behoefte aan seks afneemt of verandert, is dat de partners er eerst nog met elkaar over spreken, vertelt de therapeute. ,,Hoewel beiden serieus van plan zijn ’het’ binnenkort weer eens te gaan doen is de tragiek dat dit niet zelden bij intentieverklaringen blijft. En geleidelijk verdwijnt het onderwerp seks uit beeld.”

Lees meer over vechtscheidingen:

Dat is hét moment dat alle alarmbellen moeten afgaan, zegt ze. ,,Want dan ontstaat er onbewust een ’openstaande vacature’ en komt de relatie in gevaarlijk vaarwater. Want, hoe klassiek, juist in deze fase kan vanuit onverwachte hoek ineens die aantrekkelijke mevrouw of meneer door het beeld wandelen. Met een lach die een prettige sensatie in je losmaakt.”

Wake-up call

Het zou een ’wake-up call’ moeten zijn, zegt Rodenburg. ,,Je zou meteen een tafeltje in je favoriete restaurant moeten reserveren en het bespreekbaar moeten maken. Vertel wat je voelde en dat je samen aan je relatie wilt werken. Maar dat gebeurt meestal niet. Uit angst voor de reactie van de ander. Of omdat je gelooft dat je het wel in de hand houdt. Dat het van tijdelijke aard is. En voor je het weet beland je in een affaire.”

Partners moeten ’aan de bak’, vindt Rodenburg. Het is volgens haar een utopie dat je voor een vrijpartij per se allebei in de ’mood’ moet zijn. ,,Dan kun je wachten tot Sint Juttemis. Ga maar gewoon beginnen. Dat zeggen mijn man en ik ook tegen elkaar: ’Hé, we gaan er weer eens werk van maken’”, vertelt ze openhartig. ,,Seks komt niet uit de lucht vallen, je moet er wat voor doen. Dan komt de zin meestal vanzelf. We leggen het initiatief vaak bij de ander neer, maar je moet ook zelf je best doen om opgewonden te raken. Praten over seks bevordert ook de zin.”

Het verhaal van een ex-partner

Tineke Rodenburg gelooft niet in de aanpak: ’eerst maar eens rustig strelen, dan masseren en in week drie misschien vrijen’.

Fietsen

Hup actie; dat is volgens haar de beste methode voor stellen bij wie de seks op een laag pitje staat. „Stel, je hebt een tijd niet gefietst. Dat betekent niet dat je het bent verleerd. Zou het helpen als je eerst een week rustig met de fiets aan je hand loopt, in week twee steppend op je pedaal ’fietst’ om vervolgens pas in week drie daadwerkelijk te gaan fietsen?”

SCHIP-aanpak in de Linda

DEZE RELATIETHERAPEUT BEDACHT EEN AANPAK DIE VECHTSCHEIDINGEN TEGENGAAT

Deense koppels die willen scheiden zijn voortaan verplicht om drie maanden bedenktijd te nemen en relatietherapie te volgen, werd gisteren bekend. Een heel goed idee, vindt relatietherapeut Leoniek van der Maarel.

Zij bedacht de SCHIP-aanpak om conflicten tussen partners op te lossen en vechtscheidingen tegen te gaan.

SCHIP-AANPAK

In tegenstelling tot mediation wordt bij de SCHIP-aanpak conflict niet uit de weg gegaan. “Juist niet”, zegt de relatietherapeut als we haar bellen. “Het vermijden van het conflict staat de oplossing in de weg en draagt het verlies in zich.” De letters van SCHIP staan voor Samenwerking, Conflict, Helpend horen, Integratie en Partners in ouderschap. Van der Maarel bedacht de methode in 2013, samen met haar collega Tineke Rodenburg, die ook rouw- en relatietherapeut is.

Lees ook
Denemarken neemt maatregelen tegen hoge echtscheidingscijfers en stelt therapie verplicht

ROUWEN

“Scheiden is het verlies van een relatie en dat levert rouw op. Veel therapeuten zeggen: denk aan de toekomst. Maar je moet eerst het verleden kunnen verwerken voordat je goede gezamenlijke ouders voor je kinderen kan zijn”, zegt Van der Maaren. “Het conflict moet eerst samen uitgewerkt worden.” Het verlies, en daarmee ook de rouw, is volgens haar het zwaarst wanneer een derde in het spel is gekomen en een van de partners is vreemdgegaan.

KINDEREN ZIJN VERBODEN ONDERWERP

Kinderen zijn een verboden onderwerp tijdens de therapie, “want eerst moet het conflict tussen de twee partners opgelost worden”. Pas dan kunnen de ouders de eerste stappen zetten naar een goede verstandhouding. “Als je geen kinderen hebt, is het minder schadelijk als je elkaar de tent uitvecht”, zegt Van der Maarel. Volgens haar hebben de kinderen juist de hoogste prioriteit. “Ouders moeten eerst voor zichzelf zorgen en het conflict oplossen, en dan komt het met het kind ook goed.”

Leoniek van der Maarel
relatietherapeut leoniek van der maarel

Artikel in het Achterhoek Nieuws/Contact over de SCHIP-aanpak.

Stukje in het Achterhoek Nieuws/Contact over de SCHIP-aanpak. Voor iedereen die op het punt staat te gaan scheiden, net gescheiden is, al wat langer gescheiden is of het gevoel heeft in een vechtscheiding te zitten is de SCHIP-aanpak ontwikkeld. Deze aanpak is ook in te zetten als je relatie in slecht weer verkeert.