BELANGRIJKE COMMUNICATIE-AFSPRAKEN
1. Luister aandachtig en denk en/of vul niet in voor de ander.
2. Laat je ex-partner in zijn/haar waarde ook als je het niet eens bent. Respecteer elkaar als ouders. Cynisme of sarcasme, de ander belachelijk maken of kleineren maken een gesprek onmogelijk.
3. Laat elkaar uitpraten.
4. Waar één wint, verliezen er twee. Ga daarom voor een WIN/WIN- situatie. Dit zorgt voor een prettig gesprek, waardoor je makkelijker tot oplossingen komt.
5. Je kunt de ander niet dwingen of onder druk te zetten om tegemoet te komen aan jouw voorstel of wensen. Je kunt de ander vragen wat hij van jouw voorstel vindt. De ander hoeft er niet mee akkoord te gaan en mag ‘nee’ zeggen.
6. Spreek wensen uit in plaats van verwijten. Praat vanuit je eigen behoeften en gevoel, niet over wat de ander verkeerd doet.
7. NIVEA. Niet invullen voor een ander. Stel vragen en vraag door.
8. Vermijd woorden zoals ‘altijd’ en ‘nooit’.
9. Laat OMA thuis. OMA is Ongevraagd je mening en advies geven.
10. Accepteer dat je ex-partner anders is en zaken anders aanpakt dan jij: Jullie zijn niet voor niets uit elkaar. Je hebt hierin geen invloed meer en je kunt hem of haar niet veranderen.
11. Besef dat de ander altijd anders naar de werkelijkheid zal kijken en dat je allebei volledig gelijk kan hebben. Jouw waarheid is dus helemaal waar EN die van de ander ook. Toch is het verschillend! Wanneer je vanuit deze gedachte een gesprek met een ander aangaat kan je makkelijker luisteren naar wat de ander vertelt EN bij je eigen standpunt blijven. Het kan naast elkaar bestaan. Het is niet of-of, maar en-en.