PARALLEL OUDERSCHAP

Het meest wenselijke is dat ouders gezamenlijk kunnen komen tot het vormgeven van hun ouderschap na scheiding waarbij het kind géén, of zo min mogelijk spanning ondervindt. In de praktijk komt het echter regelmatig voor dat het strijdkader tussen ouders zo krachtig is dat het ouders niet lukt de strijd te staken en de focus te richten op de relatie als ouder met hun kind. Het is een ideaal beeld dat ouders in staat zouden moeten zijn tot samenwerking en afstemming over hun kinderen.

Maar wat als alles is geprobeerd om de communicatie tussen ouders te verbeteren, zonder resultaat en de strijd tussen ouders zet zich voort. Hoe ga je dan verder?  Dat de strijd stopt is altijd  in het belang van het kind. De focus van parallel ouderschap ligt op de relatie tussen ouder en kind en niet meer op het herstel van de communicatie met de andere ouder.

WAT KUN JE VERWACHTEN?

‘Parallel ouderschap’ is een individuele vorm van ouderbegeleiding na scheiding. Het is een traject van ongeveer vier maanden waarin je als individuele ouder om de 2 weken een gesprek hebt. In deze gesprekken wordt besproken hoe je uit de greep van het conflict kan blijven en je focus kan richten op het ouderschap, de ouder-kindrelatie en hoe je netwerk hierbij kan ondersteunen. Het is een bewustwording van eigen communicatie patronen, valkuilen en rode knoppen en een acceptatie proces dat je geen invloed meer hebt op je ex. Je leert je energie te steken in jezelf en in de relatie met je kind, in het opbouwen van een nieuwe “veranderde” gezinssituatie en de focus te houden op jezelf als ouder.

Bij parallel ouderschap geven de ouders, vanuit een gelijkwaardige positie als ouders, de noodzakelijk informatie aan elkaar maar bemoeien zij zich niet met de manier waarop het ouderschap bij de andere ouder wordt ingevuld. Dit ouderschap vraagt erom dat ouders zich strikt houden aan uitgeschreven ouderschapsplannen of gerechtelijke uitspraken. Duidelijke grenzen en kaders worden vastgesteld om conflicten te verminderen of te voorkomen.

VERGOEDING VIA DE JEUGDWET:

Wij hebben als gecontracteerde Jeugdzorgaanbieder een contract voor Parallel ouderschap met de volgende gemeentes: Zutphen/Lochem/Voorst/Brummen/Apeldoorn/ Doetinchem/ Montferland/Oost Gelre/Aalten/ Oude IJsselstreek/Berkelland/Bronckhorst/ Winterswijk. Als je woonachtig bent in een van deze gemeenten dan worden na doorverwijzing van het wijkteam of de huisarts of de gemeente de volledige kosten voor de SCHIP-behandeling vergoed.