• Scheiden van
  A tot Z
 • Kinderen centraal
 • Meer begrip voor elkaar
 • Gratis kennismakingsgesprek

PROCEDURE MEDIATION

Als mediator ben ik werkzaam in regio Gelderland en de Achterhoek. Het eerste kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend en gratis. Dit gesprek vind plaats op een neutrale locatie. Dit kan een keukentafelgesprek zijn bij de mediator thuis of op een locatie bij u in de buurt. Dit wordt in overleg afgestemd.

Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we kennis maken, uw situatie kort bespreken en kunt u mij vragen stellen. Voor alles wat wij bespreken, gelden onder meer de uitgangspunten vrijwilligheid, vertrouwelijkheid en geheimhouding.

Tijdens een echtscheidings mediation werk ik samen met een advocate die de nodige expertise heeft en gespecialiseerd is in het personen-, familie- en jeugdrecht. Als u getrouwd bent of geregistreerd partners bent is het laatste mediation gesprek altijd een gezamenlijk gesprek met deze advocate. In dit gesprek wordt het echtscheidingsconvenant en eventueel het ouderschapsplan zorgvuldig doorgenomen en doorgesproken en is er alle gelegenheid tot vragen stellen. Daarna worden deze documenten door beide partijen getekend en door de advocate ingediend bij de rechtbank.  U kunt er op vertrouwen dat het begeleiden en afhandelen van uw scheiding in professionele handen is.

KOSTEN SCHIP-MEDIATION

Het uurtarief  voor SCHIP- mediation is  € 130 excl btw ( €65 pp).  De SCHIP-aanpak bestaat uit 6 tot maximaal 10 gesprekken van 1,5 uur waarbij de 5  SCHIP fases doorlopen worden. Na elke sessie krijgt u huiswerk opdrachten mee. Als u de SCHIP-mediation succesvol afgerond heeft is het mogelijk om aansluitend met 2 of 3 mediation sessies van 1,5 uur uw scheiding te regelen.

KOSTEN SCHEIDINGMEDIATION

Het uurtarief  voor scheidings mediation is  € 130 excl btw ( €65 pp).  De kosten hangen af van de duur, complexiteit en het aantal keren dat u een mediator raadpleegt. Wanneer u besluit met mij als mediator verder te gaan, moet u per keer uitgaan van een sessie van ongeveer 1,5 uur. Hoeveel sessies nodig zijn, valt vooraf lastig te bepalen. Gemiddeld kunt u denken aan zo’n 3 tot 6 sessies. De persoonlijke situatie en de inzet van partijen speelt hierbij ook een rol. Vaak betalen beide partijen allebei de helft van de kosten. U kunt andere afspraken maken over de verdeling. Deze afspraken worden vastgelegd in de mediationovereenkomst.

Bij een echtscheidingsmediation zijn de volgende werkzaamheden inbegrepen:

 • De benodigde mediation gesprekken van 1,5 uur
 • Het uitwerken van het scheidingsconvenant.
 • Indien van toepassing het uitwerken van het ouderschapsplan.
 • Het noodzakelijke uitzoekwerk en het maken van verschillende berekeningen.*
 • Indien van toepassing een eindgesprek met advocaat, waarin het ouderschapsplan, scheidingsconvenant en de scheidingsaanvraag worden doorgenomen en u juridisch advies krijgt en vragen kunt stellen.
 • Het formeel en juridisch afhandelen van de scheiding door mediator in samenwerking met  advocaat.*

*Hierbij wordt samengewerkt met een Register Financieel Echtscheidingsadviseur en een advocaat gespecialiseerd in het personen-, familie- en jeugdrecht.  De scheidingsaanvraag, het scheidingsconvenant en indien van toepassing, het ouderschapsplan wordt door de advocaat voor de rechter gebracht.

GESUBSIDIEERDE RECHTSBIJSTAND/EEN TOEVOEGING

Als u in aanmerking komt voor rechtsbijstand oftewel een toevoeging dan kan dit voor u aangevraagd worden. Toevoeging betekent hetzelfde als gesubsidieerde mediation of gesubsidieerde rechtsbijstand. Wanneer u een toevoeging krijgt, betaalt de Raad een deel van de kosten van de mediator of advocaat. Afhankelijk van uw inkomen betaalt u wel een eigen bijdrage. Hoe hoger uw inkomen, hoe meer eigen bijdrage u moet betalen.