SAMENGESTELDE GEZINNEN

Meestal hebben ouders een scheiding of verlies van de vorige partner achter de rug. Ze willen zo graag dat de relatie deze keer slaagt en dat het nieuwe gezin zo snel mogelijk functioneert als een “gewoon gezin”, een kerngezin. Ze hebben er alle vertrouwen in om een samengesteld gezin te gaan vormen.

In de praktijk komen partners er vaak achter dat het samengestelde gezin heel anders functioneert dan een kerngezin. Dit kan een nieuw gevoel van verlies veroorzaken, omdat verwachtingen moeten worden bijgesteld. Het kan emotioneel veel van beide partners vragen. Er kunnen jaren van inzet aan vooraf gaan, voordat het leven in een samengesteld gezin harmonieus verloopt.

In 40% van de samengestelde gezinnen die goed functioneren groeien kinderen op in een bijzondere situatie. Kinderen in deze samengestelde gezinnen worden door meerdere mensen gesteund en geliefd en leren omgaan met de unieke situatie van het samengestelde gezin. Dit biedt een krachtig fundament om in de toekomst ruimdenkend en flexibel om te gaan met verschillende waarden, culturen en veranderingen.

In 60% van de samengestelde gezinnen, gaan de nieuwe partners weer uit elkaar, omdat het veel ingewikkelder is dan ze tevoren hadden kunnen bedenken. Dit betekent opnieuw een verlies voor de kinderen. Ze verliezen de nieuwe gezinssituatie zoals die voor korte of langere tijd was, met broertjes en/of zusjes.

Er zijn verschillende mogelijkheden om hulp en begeleiding te krijgen om weer constructief met elkaar te kunnen communiceren en afspraken te maken over de vormgeving van het samengestelde gezin.