SCHIP-aanpak in de Linda

DEZE RELATIETHERAPEUT BEDACHT EEN AANPAK DIE VECHTSCHEIDINGEN TEGENGAAT

Deense koppels die willen scheiden zijn voortaan verplicht om drie maanden bedenktijd te nemen en relatietherapie te volgen, werd gisteren bekend. Een heel goed idee, vindt relatietherapeut Leoniek van der Maarel.

Zij bedacht de SCHIP-aanpak om conflicten tussen partners op te lossen en vechtscheidingen tegen te gaan.

SCHIP-AANPAK

In tegenstelling tot mediation wordt bij de SCHIP-aanpak conflict niet uit de weg gegaan. “Juist niet”, zegt de relatietherapeut als we haar bellen. “Het vermijden van het conflict staat de oplossing in de weg en draagt het verlies in zich.” De letters van SCHIP staan voor Samenwerking, Conflict, Helpend horen, Integratie en Partners in ouderschap. Van der Maarel bedacht de methode in 2013, samen met haar collega Tineke Rodenburg, die ook rouw- en relatietherapeut is.

Lees ook
Denemarken neemt maatregelen tegen hoge echtscheidingscijfers en stelt therapie verplicht

ROUWEN

“Scheiden is het verlies van een relatie en dat levert rouw op. Veel therapeuten zeggen: denk aan de toekomst. Maar je moet eerst het verleden kunnen verwerken voordat je goede gezamenlijke ouders voor je kinderen kan zijn”, zegt Van der Maaren. “Het conflict moet eerst samen uitgewerkt worden.” Het verlies, en daarmee ook de rouw, is volgens haar het zwaarst wanneer een derde in het spel is gekomen en een van de partners is vreemdgegaan.

KINDEREN ZIJN VERBODEN ONDERWERP

Kinderen zijn een verboden onderwerp tijdens de therapie, “want eerst moet het conflict tussen de twee partners opgelost worden”. Pas dan kunnen de ouders de eerste stappen zetten naar een goede verstandhouding. “Als je geen kinderen hebt, is het minder schadelijk als je elkaar de tent uitvecht”, zegt Van der Maarel. Volgens haar hebben de kinderen juist de hoogste prioriteit. “Ouders moeten eerst voor zichzelf zorgen en het conflict oplossen, en dan komt het met het kind ook goed.”

Leoniek van der Maarel
relatietherapeut leoniek van der maarel