15 Zorgregelingen
Een zorgvuldig opgesteld ouderschapsplan met een zorgregeling afgestemd op met de hechtingsbehoefte van kinderen, voorkomt ontwikkelingsproblemen bij kinderen en conflicten tussen ouders.
Als kinderen het proces van weggaan van ouders en weer terugkomen niet goed kunnen verwerken of accepteren, worden ze emotioneel onzeker en kunnen ze hechtingsproblemen ontwikkelen.
Wij zien deze kinderen vaak weer terug als volwassenen vastgelopen in complexe scheidingen, kampend met verlatingsangst of bindingsangst als gevolg van een onveilige hechting. In bijna alle complexe scheidingen speelt de hechtingsproblematiek die ouders hebben ontwikkeld in hun vroege kindertijd een rol. In veel gevallen had dit voorkomen kunnen worden. Graag willen we de cyclus doorbreken en de kinderen van nu hiervoor behoeden.
Het is cruciaal dat kinderen contact houden met beide ouders, maar het opstellen van een goede zorgregeling is ingewikkeld. Jonge kinderen kunnen maar korte tijd weg van de primaire ouder, en hebben regelmatig contact met de tweede ouder nodig. Streven ouders naar co-ouderschap, dan kunnen ze de week niet simpelweg in tweeën verdelen. Is er minder frequent contact met de tweede ouder, hoe geef je dit dan het beste vorm en wat past bij welke leeftijd?
Bij Scheiden en Mediation gaan wij uit van 15 mogelijke zorgregelingen, die passen bij de ontwikkelingsleeftijd en hechtingsbehoefte van kinderen. De regelingen zijn opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek van Dr. Joan B. Kelly, klinisch psycholoog en zelf ook werkzaam geweest als scheidingsbemiddelaar en ouderschapstherapeut. Wij helpen ouders vanuit onze kennis en ervaring de behoeftes van hun kind centraal te stellen en verder te kijken dan wat in praktische zin haalbaar is.