OUDERSCHAPSBEMIDDELING

Gescheiden ouders die met elkaar in conflict zijn voeren bij Ouderschapsbemiddeling gezamenlijke bemiddelingsgesprekken. Deze gesprekken worden begeleid door een ouderschapsbemiddelaar.

WAT?

Bij Ouderschapsbemiddeling staat het belang van het kind centraal. Kinderen zijn onlosmakelijk met hun ouders verbonden. Bij een langdurige strijd tussen de ouders, wordt de ontwikkeling van het kind bedreigd. Kinderen uiten dit op heel verschillende manieren. Het ene kind gaat zijn best doen om het voor de ouders niet nog moeilijker te maken, het andere kind laat gedragsproblemen zien. Het kind is verdrietig, boos of geeft zichzelf de schuld van de problemen.

Het doel van Ouderschapsbemiddeling is om de vervelende gevolgen van de scheiding voor de kinderen te beperken. Dit wordt mogelijk als ouders stoppen met strijden, de communicatie met elkaar verbeteren en op ouderniveau over hun kinderen kunnen praten en afspraken kunnen maken.

VOOR WIE?

Ouderschapsbemiddeling is voor gescheiden ouders met kinderen tussen de 0 en 18 jaar.  De scheiding gaat of ging gepaard met veel strijd en onrust. Het contact tussen de ouders en misschien ook tussen de kinderen en (een van) de ouders verloopt moeizaam, of er is helemaal geen contact. Kinderen hebben daar last van. Uit onderzoek blijkt dat de schade voor kinderen beperkt kan blijven als ouders de kinderen centraal kunnen zetten, door de strijdbijl te begraven, respectvol naar elkaar te zijn,  elkaar het ouderschap gunnen, en samen te werken.

Ouderschapsbemiddeling is voor ouders die de nare gevolgen van de scheiding voor hun kinderen willen beperken en daar hulp bij nodig hebben.

HOE?

De ouderschapsbemiddelaar begeleidt de gezamenlijke gesprekken. Het doel is de samenwerking van de ouders te verbeteren. Tijdens de gesprekken wordt aandacht besteed aan:

  • Herstel van vertrouwen tussen ouders;
  • Het verbeteren van de communicatie als ouders;
  • Echtscheiding en de invloed van rouwverwerking;
  • Hechtingsstijlen en copingsstijlen
  • Strijd taal versus ouder taal
  • Van standpunten naar belangen;
  • Gevolgen van de conflicten/ruzies op de ontwikkeling van het kind;
  • Handvatten en adviezen voor het praten met kinderen over alles wat met de scheiding te maken heeft;
  • Herzien van afspraken of duidelijkere afspraken maken over uitvoering van afspraken in het ouderschapsplan, de omgangsregeling of de informatieoverdracht.

Ouderschapsbemiddeling duurt zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. Er worden tweewekelijks gezamenlijke bemiddelingsgesprekken gepland die anderhalf uur duren. Beide ouders zijn verantwoordelijk voor het succes van de hulp. Dit betekent dat ouders bereid moeten zijn zijn om te werken aan herstel van de samenwerking als ouders en  de gemaakte afspraken nakomen.

VERGOEDING VIA DE JEUGDWET:

Wij hebben als gecontracteerde Jeugdzorgaanbieder een contract met de volgende gemeentes: Zutphen/Lochem/Voorst/Brummen/Apeldoorn/ Doetinchem/ Montferland/Oost Gelre/Aalten/ Oude IJsselstreek/Berkelland/Bronckhorst/ Winterswijk. 

Als je woonachtig bent in een van deze gemeenten dan worden na doorverwijzing van het wijkteam, sociale team, de huisarts of de gemeente de volledige kosten voor Ouderschapsbemiddeling vergoed.