SCHIP-aanpak in Noordhollands Dagblad

Houd je huwelijk fit: ’Hoe gaat het met de seks in jullie relatie?’

Houd je huwelijk fit: ’Hoe gaat het met de seks in jullie relatie?’
Tineke Rodenburg: ,,Seks komt niet uit de lucht vallen.”

Geen ouder wil een vechtscheiding. Want het kind is de dupe en gaat vaak gebukt onder slechte schoolprestaties, eet- en slaapproblemen en onhandelbaar gedrag. Therapeute Tineke Rodenburg uit Kortenhoef begeleidt stellen die in scheiding liggen. ,,Door samen te rouwen over het verlies van de verloren relatie, kunnen mensen weer verder met hun leven. Maar dan als ’partners in ouderschap’.”

Rodenburg helpt ook stellen bij wie de relatie in zwaar weer verkeert. Hoe houd je je huwelijk fit? Standaard vraag is: ’Hoe gaat het met de seks binnen jullie relatie?’

Kenmerkend binnen langdurige relaties waarin de behoefte aan seks afneemt of verandert, is dat de partners er eerst nog met elkaar over spreken, vertelt de therapeute. ,,Hoewel beiden serieus van plan zijn ’het’ binnenkort weer eens te gaan doen is de tragiek dat dit niet zelden bij intentieverklaringen blijft. En geleidelijk verdwijnt het onderwerp seks uit beeld.”

Lees meer over vechtscheidingen:

Dat is hét moment dat alle alarmbellen moeten afgaan, zegt ze. ,,Want dan ontstaat er onbewust een ’openstaande vacature’ en komt de relatie in gevaarlijk vaarwater. Want, hoe klassiek, juist in deze fase kan vanuit onverwachte hoek ineens die aantrekkelijke mevrouw of meneer door het beeld wandelen. Met een lach die een prettige sensatie in je losmaakt.”

Wake-up call

Het zou een ’wake-up call’ moeten zijn, zegt Rodenburg. ,,Je zou meteen een tafeltje in je favoriete restaurant moeten reserveren en het bespreekbaar moeten maken. Vertel wat je voelde en dat je samen aan je relatie wilt werken. Maar dat gebeurt meestal niet. Uit angst voor de reactie van de ander. Of omdat je gelooft dat je het wel in de hand houdt. Dat het van tijdelijke aard is. En voor je het weet beland je in een affaire.”

Partners moeten ’aan de bak’, vindt Rodenburg. Het is volgens haar een utopie dat je voor een vrijpartij per se allebei in de ’mood’ moet zijn. ,,Dan kun je wachten tot Sint Juttemis. Ga maar gewoon beginnen. Dat zeggen mijn man en ik ook tegen elkaar: ’Hé, we gaan er weer eens werk van maken’”, vertelt ze openhartig. ,,Seks komt niet uit de lucht vallen, je moet er wat voor doen. Dan komt de zin meestal vanzelf. We leggen het initiatief vaak bij de ander neer, maar je moet ook zelf je best doen om opgewonden te raken. Praten over seks bevordert ook de zin.”

Het verhaal van een ex-partner

Tineke Rodenburg gelooft niet in de aanpak: ’eerst maar eens rustig strelen, dan masseren en in week drie misschien vrijen’.

Fietsen

Hup actie; dat is volgens haar de beste methode voor stellen bij wie de seks op een laag pitje staat. „Stel, je hebt een tijd niet gefietst. Dat betekent niet dat je het bent verleerd. Zou het helpen als je eerst een week rustig met de fiets aan je hand loopt, in week twee steppend op je pedaal ’fietst’ om vervolgens pas in week drie daadwerkelijk te gaan fietsen?”